Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta

Javno informiranje
2. svibnja 2011.
Sa završne konferencije projekta P2P
30. svibnja 2011.
Javno informiranje
2. svibnja 2011.
Sa završne konferencije projekta P2P
30. svibnja 2011.
Prikaži sve

Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta

U četvrtak, 12. svibnja 2011., najavljujemo gostovanje Teatra Rugantino iz Zagreba sa predstavom Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta. Autro predstave je Lutz Hübner, a suautor Zijah Sokolović. Igraju Linda Begonja i Draško Zidar.

Ova Rugantinova predstava nastala je po motivima poznatog njemačkog teksta GRETICA, stranica 89. To je priča o kazalištu ispričana na primjeru proba jedne scene sa stranice 89 iz Götheovog Fausta.

A scena je sljedeća: Stari Faust prodao je svoju dušu Mefistu ne bi li kupio mladost i zaveo Greticu. Da bi u tome uspio podmeće joj kutijicu s nakitom… I tu počinje naša predstava. Prvenstveno kroz odnos redatelja i glumice igramo se različitim tipologijama i procesima nastanka scene sa stranice 89.

E, sad, što je nama Faust? I zašto baš taj komad? Možda, da bi, poput nihiliste i razbijača iluzija – Mefista – demistifcirali jedan svijet koji upravo počiva na iluzijama i, potom, budući da i sami u tom svijetu živimo, otvorili glumcima prostor za – stvaranje nove iluzije. U idiomu scenskog minimalizma, usredotočivši se na glumce, stvorili smo duhovitu i povremeno dirljivu kazališnu iluziju. Dva glumca, zapletena u igru svlačenja i oblačenja različitih karaktera, superiorno, nadahnuto i s lakoćom izvode svoje stilske vježbe pokazujući “tisuću glumačkih lica” i pozivajući publiku da zaviri u taj intrigantni prostor iza zastora.

Suautor i redatelj Zijah A. Sokolović uspješno dirigira prirodom njihovih ljudskih osjećaja (ljubavi, radosti, straha, boli…) te ih u konačnici na inteligentan i suptilan način pretvara u niz duhovitih situacija.

Sve u svemu, ovo je romantično vesela i duhovito tužna predstava o zavedenim ljudima koji iako različiti po karakterima i sudbinama, žive svoju ljubav prema kazalištu, otvarajući svoje predstave kao kutijice sa nakitom…

Početak izvedbe je u 19.30 u Velikoj dvorani Hrvatskog doma, a ulaznice po cijeni od 40.00 kn možete nabaviti:

U upravi Pučkog otvorenog učilišta, Zakmardijeva 5/I.,

U Gradksoj knjižnici, Matoševa 4, odjel za odrasle,

U ArtRock Caffeu (Matoševa),

Na ulazu u dvaranu, 1 sat prije predstave.