Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta

Javno informiranje
02/05/2011
Sa završne konferencije projekta P2P
30/05/2011
Prikaži sve

Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta

U četvrtak, 12. svibnja 2011., najavljujemo gostovanje Teatra Rugantino iz Zagreba sa predstavom Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta. Autro predstave je Lutz Hübner, a suautor Zijah Sokolović. Igraju Linda Begonja i Draško Zidar.

Ova Rugantinova predstava nastala je po motivima poznatog njemačkog teksta GRETICA, stranica 89. To je priča o kazalištu ispričana na primjeru proba jedne scene sa stranice 89 iz Götheovog Fausta.

A scena je sljedeća: Stari Faust prodao je svoju dušu Mefistu ne bi li kupio mladost i zaveo Greticu. Da bi u tome uspio podmeće joj kutijicu s nakitom… I tu počinje naša predstava. Prvenstveno kroz odnos redatelja i glumice igramo se različitim tipologijama i procesima nastanka scene sa stranice 89.

E, sad, što je nama Faust? I zašto baš taj komad? Možda, da bi, poput nihiliste i razbijača iluzija – Mefista – demistifcirali jedan svijet koji upravo počiva na iluzijama i, potom, budući da i sami u tom svijetu živimo, otvorili glumcima prostor za – stvaranje nove iluzije. U idiomu scenskog minimalizma, usredotočivši se na glumce, stvorili smo duhovitu i povremeno dirljivu kazališnu iluziju. Dva glumca, zapletena u igru svlačenja i oblačenja različitih karaktera, superiorno, nadahnuto i s lakoćom izvode svoje stilske vježbe pokazujući “tisuću glumačkih lica” i pozivajući publiku da zaviri u taj intrigantni prostor iza zastora.

Suautor i redatelj Zijah A. Sokolović uspješno dirigira prirodom njihovih ljudskih osjećaja (ljubavi, radosti, straha, boli…) te ih u konačnici na inteligentan i suptilan način pretvara u niz duhovitih situacija.

Sve u svemu, ovo je romantično vesela i duhovito tužna predstava o zavedenim ljudima koji iako različiti po karakterima i sudbinama, žive svoju ljubav prema kazalištu, otvarajući svoje predstave kao kutijice sa nakitom…

Početak izvedbe je u 19.30 u Velikoj dvorani Hrvatskog doma, a ulaznice po cijeni od 40.00 kn možete nabaviti:

U upravi Pučkog otvorenog učilišta, Zakmardijeva 5/I.,

U Gradksoj knjižnici, Matoševa 4, odjel za odrasle,

U ArtRock Caffeu (Matoševa),

Na ulazu u dvaranu, 1 sat prije predstave.